Restauracja El Fronton
Jaka restauracja na północy Teneryfy jest warta polecenia? Wielu klientów rekomenduje wizytę w El Fronton, zlokalizowanej w miejscowości Benijo, nieopodal plaży. Obłędne widoki i fantastyczne jedzenie.
Dowiedz się więcej o tym miejscu i sprawdź, jaką kuchnie oferuje. Poznaj restaurację El Fronton na Teneryfie.
Warto przyjść do restauracji El Fronton na lunch czy obiadokolację.
lokalizacja i ceny
Restauracja El Fronton
Restauracja znajduje się nieopodal plaży Benijo – niezwykle kameralnej i cichej, która zachwyca swoim urokiem. Można tu podziwiać wyjątkowy krajobraz i cudowne widoki na formacje skalne Roques de Anaga, ale też dobrze zjeść. Dokładna lokalizacja to: Pista el Draguillo 1, Benijo w prowincji Danta Cruz de Tenerife. Czynna jest codziennie od godz. 10.00 do 19.30. Możesz więc zacząć dzień od przepysznej kawy na tarasie, zjeść dobry lunch albo przy kolacji podziwiać zniewalający zachód słońca. Panuje tu swojski klimat, a atmosfera jest bardzo przyjazna, choć zdecydowanie jest to jedna z restauracji bardziej turystycznych niż lokalnych. Niemniej jedzenie jest bardzo smaczne i w dużej mierze bazuje na lokalnych produktach – świeżych owocach morza i rybach czy typowych dla kuchni kanaryjskiej przystawkach i sałatkach.
Rozwiń tekst
Menu restauracji El Fronton
Planujesz wybrać się do restauracji El Fronton? Musisz wiedzieć, że miejsce to nie ma stałego menu. Oznacza to, że każdego dnia zmieniają się przystawki, dania i desery, których możesz spróbować. Atutem tego rozwiązania jest fakt, że serwowane posiłki są zawsze świeże i na bieżąco przygotowywane.
Czego można spróbować w El Fronton na Teneryfie? Przede wszystkim lokalnej, kanaryjskiej kuchni. Zawsze w ofercie pojawiają się świeże ryby i owoce morza. Specjalnością jest ośmiornica, ale można tu zjeść także wyśmienite krewetki, kalmary, mule czy małże. Zwolennicy dań mięsnych mogą skosztować np. kurczaka czy wieprzowiny.
Jak to w Hiszpanii, dużą rolę odgrywają także przystawki i różnego rodzaju przekąski. Polecamy spróbować kanaryjskich ziemniaczków, papryczek padron, zupy dnia czy grillowanego sera. Kultową pozycją są też typowo kanaryjskie sałatki, łączące warzywa i owoce, skropione oliwą i sokiem z cytryny. Nierzadko serwowane z lokalnymi serami, tuńczykiem albo sosem mojo.
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie możesz w takim razie pominąć tradycyjnej, kanaryjskiej kawy baraquito, która stanowi połączenie mleczka skondensowanego, likieru cytrusowego, espresso i spienionego mleka, a wszystko zwieńczone jest cynamonem oraz skórką z limonki. W ofercie pojawiają się także desery – znane i mniej znane, ale wszystkie świeże i smakowite. Oczywiście w menu restauracji El Fronton nie brakuje napojów bezalkoholowych i procentowych.
Jakie są ceny w restauracji El Fronton?
Mimo, że z tej lokalizacji można podziwiać obłędne widoki i jest ona świetnie położona, to sama restauracja nie ma wygórowanych, typowo turystycznych cen. Wręcz przeciwnie! Parrillada, czyli talerz pełen najróżniejszych grillowanych mięs i warzyw dla dwóch osób kosztuje 20 EUR, ośmiornica (Pulpo Frito) 8 EUR, talerz sardynek 3,5 EUR, a kanaryjskie ziemniaczki z tradycyjnym sosem mojo 6 EUR. Oczywiście wiele zależy, jakie dania będą serwowane i co wybierzesz, ale można przyjąć, że ceny w tym miejscu są bardzo przystępne.